•  Diş Beyazlatma (Bleaching) Nedir?

    Diş Beyazlatma (Bleaching) Nedir?

    Diş beyazlatma doğal diş yüzeyi üzerinde oluşmuş farklı sebeplere bağlı olabilen renklenme ve sararmaların beyazlatma jelleri kullanılarak çeşitli yöntemlerle tedavi edilmesidir. Beyazlatma işlemi hekim kontrolünde uygulandığında son derece güvenli ve etkili bir tedavi seçeneğidir. Beyazlatma öncesinde hastalar ilk olarak muayene olur ve hastanın beyazlatma tedavisine uygun olup olmadığına hekim tarafından karar verilir. Dişlerin ya da diş etlerinin sağlıklı olmaması durumunda hekim öncelikle gerekli tedavileri uygular ve tüm ağız sağlığına kavuşturulduktan sonra beyazlatma işlemi uygulanır. Periodontal hastalık sebebiyle diş etleri çekilmiş ve açık kök yüzeyi olan, yaygın çürükleri, ileri derece mine aşınması ya da ciddi hassasiyeti olan hastalar beyazlatma tedavisi için uygun değildir. Bununla beraber beyazlatma tedavisi hamilelere ve 18 yaşının altındakilere uygulanmaz.


    Ön dişlerde daha önceden yapılmış dolgu ve restorasyonların diş beyazlatma tedavisi ile renginin açılması mümkün değildir. Bu sebeple beyazlatma işlemi sonrası beyazlayan doğal dişlerle eski restorasyonlar arasında renk farkları oluşabilir. Bu durum estetik görüntüyü bozacağından eski restorasyonların yenilenmesi gerekebilir.

    Dişler Neden Sararır?
    Dişlerdeki renklenmeler temel olarak dışsal ve içsel renklenmeler olarak ikiye ayrılır. Dışsal renklenmeler, zamanla pürüzlenen mine yüzeyinde sigara, çay, kahve ve benzeri boyar maddelerin yoğun tüketimi sonucu oluşan leke ve sararmalardır. İçsel renklenmeler ise, özellikle çocukluk çağında kullanılan bazı ilaç ve antibiyotiklere, diş travmalarına ya da kanal tedavisinde kullanılan bazı ilaçlara bağlı oluşan renklenmelerdir. İçsel renklenmelerin tedavisi dışsal renklenmelere nispeten daha zorlu olmakla beraber hekim kontrolünde farklı beyazlatma metotlarının kombine edilerek uygulanmasıyla başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.

    Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
    Profesyonel beyazlatma ofis tipi ve ev tipi olarak ikiye ayrılmaktadır. Kimi vakalarda tek bir yöntem yeterli olurken ileri seviye renklenmelerin tedavisinde ev ve ofis tipi beyazlatmaların kombine olarak uygulanması gerekmektedir.

    Ofis Tipi Beyazlatma (Office Bleaching)
    Ofis tipi beyazlatma diş hekimi tarafından klinikte uygulanan daha hızlı ve etkili beyazlatma çeşididir. Ofis tipi beyazlatmada önce diş taşları temizlenir daha sonra yüksek konsantrasyondaki diş beyazlatıcı kimyasal jeller dişe uygulanır. Bu işlem esnasında uygulanan özel koruyucu bariyerle diş etleri izole edilir ve kimyasal beyazlatma ajanından korunur. Ofis tipi beyazlatmada beyazlatma ajanının etkisini arttırmak için LED ışık ya da lazerlerden yararlanılır. Kullanılan beyazlatma ajanının türüne göre değişmekle beraber bu işlem ortalama 45 dakika sürmektedir. İstenilen beyazlık düzeyine göre bu işlem birkaç seans tekrarlanabilir ya da ev tipi beyazlatmalar ile desteklenebilir.

    Ev Tipi Beyazlatma (Home Bleaching)

    Çok tercih edilen bir diğer beyazlatma yöntemi ise ev tipi beyazlatmadır. Bu yöntemde hastalar klinik ortamı dışında, evlerinde ya da iş yerlerinde kendilerine özel hazırlanan plaklarla beyazlatma işlemini gerçekleştirirler. Bu yöntemde yine beyazlatma jellerinden yararlanılır ancak ofis tipi beyazlatmada kullanılan jellere göre çok daha düşük konsantrasyonludur. Bu sebeple hekimin talimatları doğrultusunda evde kullanımı son derece güvenlidir. Ev tipi beyazlatmaya karar verildikten sonra ilk olarak hastadan ölçü alınır ve hastaya özel plaklar üretilir. Daha sonra diş hekimi hastaya uygun dozda beyazlatma jellerini teslim eder. Hasta kendisi beyazlatma jelini plağın içerisine sürer ve ortalama olarak 4-7 saat bu plağı takar. Pratik olması sebebiyle birçok hasta plakları gece kullanmayı tercih eder.

    Diş Beyazlatma Fiyatları

    Diş beyazlatma fiyatları, yönteme ve işlem yapılacak bölgenin durumuna göre değişebilir. Beyazlatma yöntemleri arasında en yaygın olanlar arasında evde kullanılan beyazlatıcı jeller ve diş macunları, ağız içi beyazlatıcılar ve profesyonel işlemler bulunur. Evde kullanılan beyazlatıcı jeller ve diş macunları, genellikle düşük maliyetli ve kolayca kullanılabilir ancak sonuçları az olabilir. Ağız içi beyazlatıcılar ise, doktor tarafından uygulanır ve daha hızlı ve etkili sonuçlar elde etmenizi sağlar. Profesyonel işlemler arasında en popüler olanlar arasında lazer beyazlatma, ultrasonik beyazlatma ve kimyasal beyazlatmadır.

    Profesyonel işlemler, genellikle daha pahalıdır ancak daha hızlı ve etkili sonuçlar elde etmenizi sağlar.Fakat bu işlemlerin maliyeti kişinin sağlık sigortası durumuna ve kapsamına da bağlı olarak değişebilir. Örneğin, sağlık sigortasınızın diş beyazlatma işlemini kapsadığını öğrenirseniz, maliyetinizi azaltabilirsiniz. Sonuç olarak beyazlatma, dişlerin rengini açma işlemidir. Diş beyazlatma fiyatları yönteme ve işlem yapılacak bölgenin durumuna göre farklılık göstermektedir.

    Diş Beyazlatma Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
    Ofis tipi beyazlatma işleminden sonra dişlerde kısa süreli sıcak ve soğuk hassasiyeti yaşanabilir. Bu durum tamamen normaldir ve birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. İstenilirse hekim tarafından hassasiyet giderici jeller uygulanabilir ya da hassasiyet giderici diş macunları kullanılabilir. Beyazlatma sonrası özellikle ilk 1 hafta dişler daha fazla renklenmeye yatkın olur. Bu sebeple bu süreçte dişlerde renklenmeye sebep olabilecek koyu renkli gıdalardan, çay, kahve ve sigaradan uzak durulması gerekmektedir.