•  Kanal Tedavisi Nedir?

    Kanal Tedavisi Nedir?

    kanal tedavisi check up
    Uzman diş hekimlerimize danışmak için bizimle iletişime geçin.

    Kanal tedavisi, dişte oluşan pulpa (diş içi doku) enflamasyonu veya nekrozu (ölümü) sonucu oluşan ağrı ve iltihapların tedavisi için kullanılan bir yöntemdir. Bu işlem, dişin içindeki kanal sistemi içerisindeki bakterileri temizlemek ve dişin iyileşmesini sağlamak amacıyla yapılır. Kanal tedavisi genellikle diş hekimi tarafından yapılır ve genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir.

    Biz hekimler gerekli teşhis ve tetkiklerden sonra Dişteki iltihaplı  dokuyu temizleyip kök içerisine özel biyouyumlu dolgular ile doldururuz.

    Öncelikle dişin içine bir açıklık yapılır ve dişin iç dokusu (pulpa) temizlenir. Bu işlem, dişin içindeki bakterileri öldürmek ve dişin iyileşmesini sağlamak amacıyla yapılır. Daha sonra, dişin içine bir dolgu maddesi konulur ve diş kapatılır. Bu dolgu maddesi, dişin içine oluşan boşluğu doldurur ve dişin iyileşmesini sağlar.

    Kanal tedavisi, diş ağrısı, dişte şişlik, dişte hassasiyet, dişte renk değişikliği gibi belirtilerin görüldüğü durumlarda yapılır. Bu işlem, dişin içindeki bakterileri öldürmek ve dişin iyileşmesini sağlamak amacıyla yapılır.

    Dişin iyileşmesini sağlamak için tedavisi önemlidir ancak geciktirilirse, dişin iyileşmemesi sonucu oluşabilecek ciddi problemler ortaya çıkabilir. Örneğin, dişin içindeki bakteriler diş etlerine ve kemiğe yayılabilir ve diş kaybına neden olabilir. Ayrıca, dişin içindeki bakteriler, diş etleri arasındaki sinüslere yayılabilir ve sinüzit (sinüzit) adı verilen bir enflamasyona neden olabilir.

    Doktorunuz, tedavi sonrasında dişinizi düzenli olarak kontrol etmenizi ve gerektiğinde dişinizi yeniden tedavi etmenizi önerir.

    Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Kanal tedavisi, diş dokusunda oluşan enflamasyon veya doku kaybı sonucu oluşan ağrı ve iltihapların tedavisi için kullanılan bir yöntemdir. Bu işlem, dişin içindeki kanal sistemi içerisindeki bakterileri temizlemek ve dişin iyileşmesini sağlamak amacıyla yapılır.

    • Ağrılı dişin öncelikle lokal anestezi altında uyuşturulduğu.
    • Dişin üst kısmı kırılır ve diş içi doku (pulpa) temizlenir. Bu işlem, dişin içindeki bakterileri öldürmek ve dişin iyileşmesini sağlamak amacıyla yapılır.
    • Temizlenmiş dişin içine bir dolgu maddesi konulur. Bu dolgu maddesi, dişin içine oluşan boşluğu doldurur ve dişin iyileşmesini sağlar.
    • Dişin üst kısmı yeniden kapatılır ve diş hekimi, dişin iyileşip iyileşmediğini kontrol eder.
    • Diş hekimi, dişin iyileşmesini sağlamak için gerekli olan diğer tedavileri önerir.
    • Doktorunuz, tedavi sonrasında dişinizi düzenli olarak kontrol etmenizi ve gerektiğinde dişinizi yeniden tedavi etmenizi önerir.

    Her seansta dişin iyileşmesi ve dolgu maddesinin durumu kontrol edilir. Dişin iyileşmesi tamamlandıktan sonra, dişin üzerine koruyucu bir kapak (kuron) yerleştirilir. Bu kapak, dişin daha uzun süre korunmasını sağlar ve ayrıca estetik açıdan da daha iyi görünmesini sağlar.

    Kanal Tedavisi Ağrılı Bir İşlem Midir?
    Genellikle ağrılı bir işlem olarak kabul edilmez. Çünkü işlem sırasında Lokal anestezi uygulanarak diş uyuşturulur ve ağrı hissi yaşanmaz. Ancak, tedavi sonrasında dişte hassasiyet olabilir, bu normaldir ve genellikle kısa süreli bir süre için geçer. Ayrıca, eğer tedavi sırasında dişte hassasiyet veya ağrı var ise doktorunuz bunun nedenini tespit edebilir ve gerektiğinde ağrı kesiciler ile tedavi edebilir. Tedavi sonrasında, dolgu maddesi konulduktan sonra dişte hassasiyet olabilir ama bu genellikle kısa bir süre için geçer. İşlem sonrasında doktorunuzun önerilerini uygulamak ve tedavi sonrası düzenli kontrollere gitmek önemlidir.

    Kanal tedavisi Tek Seansta Bitebilir Mi?
    Tedavi için birkaç seans gerektirebilir. Ancak, bazı durumlarda tek seansta tamamlanabilecek. Örneğin, dişte çok az çürük, küçük bir kırık veya pulpa (diş içi doku) enflamasyonu varsa, bu durumda diş hekimi kanal tedavisi için sadece bir seans yapabilir. Ayrıca, eğer dişin durumu çok iyi ise ve diş içi doku zararı minimal ise, diş hekimi tek seanslık bir tedavi yapabilir.

    Ancak, çoğu durumda, kanal tedavisi birkaç seans gerektirir. Diş hekimi, tedavi süresi boyunca dişin iyileşmesini ve dolgu maddesinin durumunu kontrol etmelidir. Tedavi süresi boyunca, diş hekimi dişin iyileşip iyileşmediğini kontrol eder ve gerekli olan diğer tedavileri önerir. Bu nedenle, tek seanslık bir tedavi genellikle uygun değildir ve dişin durumuna göre farklı seanslar gerekir.